onsdag 30 november 2016

Allt har ett slut, även denna resa...

                                                      Vi har nu åter landat på Arlanda efter 36 dagar på vår roadtrip i USA. Vi har passerat nio stater med bil och Karibien med båt. Vi har haft ett perfekt väder hela vägen, regnet på Alcatraz förstärkte stämningen, hösten i Memphis och Nashville var vacker och sval, högsommaren i Californien och Florida gjorde gott i kropp och själ, stormen i Västindien har vi förträngt....😬



Vi har lagt ca 700 mil, i bil, bakom oss. I bilen har vi skrattat, tjafsat, sovit, fotat, sjungit och lärt känna varandra. Ut med vägen har vi sett mycket som varit annorlunda från vägarna hemma i Sverige: Varningsskyltar för panter, alligatorer, skogsbränder, enorma kaktusar, solnedgångar, fångar som städar vägrenen, hisnande vyer, bommullsodlingar och oändligt långa raksträckor.

På vår resa har vi firat halooween och thanks giving och dessutom var vi med under slutskedet av århundradets skitigaste valkampanj, där Donald Trump slutligen valdes till USAs president trots att 1,7 miljoner fler Amerikaner röstade på Clinton än på Trump.

Vi har ständigt varit redo med kameran och vi har dokumenterat på facebook och i vår blogg, dels för våra älskade vänner och familj som följt oss på vår resa men också för att själva kunna gå tillbaka och läsa om vad som egentligen hände var, när, hur och framförallt varför.
För att få lite struktur delar vi nu upp lite fakta som kan vara bra att veta om du nu blivit peppad att göra en roadtrip likt vår.



Planering
Vi träffades ca 10 gånger, allihopa för planering innan vår resa. Vi har också haft en sluten facebookgrupp där vi kunnat prata mellan träffarna. Vi har delat upp olika områden att ta ansvar för inför nästa träff och vi bestämde tidigt att vi skulle skapa en reseblogg. Vår planering var hyfsat detaljerad innan avfärd, vi visste rutten på vår trip och nästan hälften av boendena var bokade, kryssningen bokade vi ca ett halvår innan. Även de stora utflykterna som helikopterflyg i Grand canyon, besöket på Alcatraz och biljetter till Celine Dion i Las Vegas köpte vi några månader innan.

Budget
Den totala budgeten la vi på 100000kr/pers, då är det med ALLT! Vi har levt gott och inte snålat, i denna budget ligger också en hel del shopping, alla de 100000 kronorna har inte gått åt för någon av oss.
-Boende: 875kr pp/dag
-Biltullar: här beror det helt och hållet på vilka vägar man väljer, vi har inte betalat mer än några 100-lappar i tullavgifter.
-Mat 600kr pp/dag
-Flyg, in och utrikes 2280kr tillsammans   ( vi fick tag på billiga biljetter + att vi utnyttjade eurobonus-poäng.
-Bilhyra 3500 pp
-Dricks+ skatter, beror på hur mycket ni handlar och äter ute men det här är en stor utgift som vi skrivit mer om längre ner.
Utflykter och guidade turer: här har vi lagt en hel del pengar. Man kan förboka och köpa mycket över nätet,eller i alla fall kolla upp priserna.


Hyra bil
Eftersom vi flugit inrikes, Tucson-New Orleans och gjort en kryssning på 5 dagar har vi haft tre olika bilhyror. Alla bilhyror gjorde vi hemifrån för att det varit enklast och billigast, bokar man från Sverige är det också de Svenska försäkringsreglerna som gäller.
Vi gjorde en uppgradering av första bilen till en större, det kostade oss ca 1200kr. Vid ett tillfälle var vi också tvungna att byta bil då dörrlåset slutat fungera, det gick utan problem. Vi har kört Nissan pathfinder med plats för 7 passagerare, men vi fällde baksätena och hade gott om plats för bagage och oss själva. Bil två var en Dodge journey, med plats för 6 pass, en lite mindre bil än parthfindern men här var vi endast tre stycken i bilen (Gunilla åkte hem till Sverige under två veckor). Även den tredje bilen var en Dodge journey. Carina som är 160cm satt inte särskilt bekvämt när hon körde Dodgen, eftersom sätet inte gick att tippa framåt.

Bensin
Vi har endast haft bilar som gått på regular gas, den har kostat allt från 1.88-3.16/gallon. Det är billigare med bensin i tätorterna men glömmer man tanka får man stå sitt kast och betala dyrare när man sitter där ute In the middle of nowhere.

Trafiken
Det är enkelt att köra bil i USA, tydlig skyltning i god tid och gott om plats. Trafiken kan vara lite hetsig och folk är inte särskillt hjälpsamma vid tex filbyten, det gäller att hänga med, en gps är ovärderlig. Man kan hyra en gps med bilen men det är svindyrt, ca 15$/dygn. Jag tror vi haft lite tur, endast en gång har vi hamnat i en rejäl bilkö på ett par timmar och "bara" en stor olycka har vi sett. 
Under planeringen diskuterade vi igenom hur vi ville dela upp körningen, det var bra, tex gillar inte  Gunilla mörkerkörning och jag har ingen erfarenhet av att köra i storstäder utomlands (nu kastades jag iofs ut i LA-trafiken i alla fall och det gick bra) sånt kan vara bra att prata om innan.
Vad det gäller eventuella fortkörningsböter får den förare som suttit bakom ratten stå för dem, vi har klarat oss från böter men faktum är att vägarna kryllar av trafikpoliser.

Inrikesflyg
Alla flygbiljetter bokade vi hemifrån, kolla vad som gäller för incheckat bagage så att det inte kostar en massa extra.

Packning
Packning är naturligtvis väldigt undividuell, jag är den i sällskapet som haft för mycket med mig, orutin kanske. På alla boenden, utom ett, har vi haft tvättmöjligheter👍. Annars finns det också gott om  offentliga loundryn här och där (även på kryssningsfartyget).
När du packar, tänk efter och rensa om och om och om igen!
Skippa speciella reseprylar som fön, plattång eller rese-eltandborste, de är verkligen inte bra, ta med riktiga grejer eller strunta i dem! Nästa gång reser jag lättare!

Boende
Vi är alla överens om att boendet gjort vår resa så himla bra som den blev. Förutom 8 hotellnätter och 4 nätter på kryssningen så har vi bott på Airbnb eller hemma hos vänner. Vi hade förmodligen inte hamnat på de underbara ställen eller fått uppleva det vi gjort om vi bott på hotell, vårat val av boende har också gjort att vi träffat en hel del lokal befolkning som vi fårt ovärderliga tips av. Vi har iofs bott på ganska dyra Airbnb men vi har velat ha egna rum och egna sängar i möjligaste mån, då blir det lite större hus/lägenheter.

Mat
Budgeten för mat la vi på 600kr pp/dag, utan att ha räknat så noga tror vi att den legat ganska bra. Frukost har vi ofta ätit hemma, flera gånger har vi också lagat middag hemma, flera airbnb-boenden har haft grill och välutrustade kök. Annars har vi käkat ute. På kryssningen ingick alla måltider.

Dricks
Glöm inte att lägga in dricksen och skatt i budgeten, det gjorde vi. Skattesystemet i USA måste man nog plugga ekonomi på hög nivå för att förstå🙄 . Skatt läggs uppe på alla mat, varor och tjänster. Den är olika i olika delstater och olika på olika restauranger beroende på vad du äter eller hur många ni är i sällskapet......ja ni fattar? Budgetera för skatt helt....eh...enkelt! Dricksar gör man för alla tjänster, från shutteln på flygplatsen till privata guidturer och manikyr, dricksa mellan 15-20% så blir alla inblandade nöjda.

El och vatten
Den person som konstruerade eluttagen i USA borde byta jobb, mildt sagt. Vi har haft totalt 10 eladapters med oss, de olika modellerna fungerar olika i olika uttag, någon fungerar inte alls. Här finns inget system för jordat eller ojordat så man får improvisera helt enkelt. Samma sak gäller vatten och duschmunstycken....allt fungerar olika men man blir i alla fall ren. Dricksvatten köper man på flaska!

Rutten
Ett tips är att var minst 3 nätter på samma ställe, vi planerade om resan lite pga att vi tänkt bo endast en natt på några ställen.
Det sliter att packa upp/ner. Vi tycker det funkat bra att köra längre sträckor när vi väl suttit i bilen. Bilkörningen är ju faktiskt en stor del av roadtripen, det gäller att göra resorna bekväma och bra med rejäla pauser....ingen stress!

Resesällskapet
Många har, under resans gång, undrat om vi håller sams. Ja, vi har varit förvånansvärt sams. Vi har haft ett gräl men som vi efteråt tog oss tid att reda upp. Visst har det varit lite småirriterat ibland men inget som är värt att skriva om direkt.
Om man åker iväg tillsammans sex veckor och tror att man inte kommer ha konflikter, då har man ett problem redan där. Försök att, innan resan, prata om sådant som skulle kunna bli en konflikt, hur fungerar du vid sömnbrist och hunger tex, gör klart att man även behöver lite egen tid också då och då.
Vi har levt nära varandra och vet saker om varandra och våra kropper som vi kanske inte ens vill veta.....🙄
Men vi har också lärt känna varandra och skrattat otroligt mycket tillsammans.
Det här har verkligen varit en resa "Ones in a life"
The end!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar