söndag 13 november 2016

Ett mord som påverkade hela världen!

Tredje gången vi gråter under denna resa (första är på Celine Dione, andra på Graceland) är när vi besöker National museum of human rights och Lorraine Hotel där Martin Luther King sköts ihjäl i april 1968.
Vi har fått tips om att besöka detta museum, ett väldigt bra tips visar det sej. 
Liksom besöket på Alcatraz och på Graceland känner man på något sätt, en närvaro och respekt, men också en sorg som nästan går att ta på.
Museets fokus ligger på de 250 år i Amerika då det fanns slaveri här och hur de svarta kämpat för sin frihet och de personer som gått i framkant. 
Det är förbjuder att ta några bilder inne på museet men här finns allt från handelskontrakt på slavar mellan slavhandlare, och hjärtskärande efterlysningar från familjer som försöker hitta varandra då slaveriet äntligen förbjöds. Här finns berättelsen om Rosa Parks, frihetsaktivisten,som 1955 vägrade ställa sig upp för en vit man på bussen och därför blev arresterad. 

Här finns också dokumenterat Martin Luther Kings sista timmar i livet och historien som ligger bakom filmen "Mississippi brinner". 
Sista biten av museet tar även upp slaveri och förtryck som funnits och finns i tex Sovjet, Kina, Egypten, Indien, sydafrika och östtyskland men avslutas ändå med en film som ger en strimma hopp om mänskligheten och vår gemensamma framtid.
På Hotell Lorraine har tiden stått still sedan år 1968!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar